2014. június 26., csütörtök

TEMETKEZÉS

Drávaszabolcs Község Önkormányzatának

10/2008.(XI.26.) számú
önkormányzati rendelete

a temetőről és temetkezés rendjéről


Drávaszabolcs Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a temetőkről és a temetkezések rendjéről szóló 1999. évi XLIII. tv. 41. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, figyelemmel a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben, továbbá az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról szóló szabályaira, a következő rendeletet alkotja:
I. Általános rendelkezések
A rendelet hatálya
1. § A rendelet hatálya kiterjed a Drávaszabolcs Község Önkormányzatának kezelésében álló Drávaszabolcsi 056/1 hrsz-ú, köztemetőre, az ottani temetésekkel kapcsolatos temetkezési tevékenységekre, valamint a köztemető összes látogatójára.
Értelmező rendelkezések
2. § E rendelet alkalmazásában a Ttv. 3.§-a alapján:
a) temető: a település igazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak;
b) köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető, továbbá az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető is, amelyben az önkormányzat - a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján - a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti;
c) temetési hely: a temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt, valamint a hamvasztóüzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól.
II. A köztemető fenntartása és üzemeltetése
3. § (1) Drávaszabolcs Község közigazgatási területén köztemető létesítése, bővítése és fenntartása az önkormányzat feladata.
(2) Az önkormányzat a jelenleg működő köztemető és létesítményei fenntartásáról, e rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről saját maga gondoskodik.
(3) A köztemető infrastrukturális létesítményei: ravatalozó és kút.
III. A köztemető látogatási rendje és a síremlékekkel kapcsolatos építési munkák szabályai
4. § (1) Drávaszabolcs község köztemetőjében a nyitva tartás nem korlátozott.
(2) A köztemetőben annak minden látogatója a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani.
(3) A temető területére kutyát illetve egyéb állatot bevinni - a vakvezető kutya kivételével - tilos.
(4) A köztemetőben az avart, elszáradt koszorúkat illetve virágmaradványokat elégetni tilos. A sírhelyek gondozása közben keletkező hulladékot az üzemeltető által kijelölt hulladéklerakó helyen kell elhelyezni.
5. § (1) A köztemetőben végzendő munkák időpontját illetve azok várható időtartamát - a sírgondozás és a sírok virággal történő beültetését kivéve - a temetőgondnoknak be kell jelenteni.
(2) Az építési munkákat végző vállalkozók vasárnap és ünnepnapok alkalmával (Karácsony, Újév, március 15., Húsvét, Pünkösd, augusztus 20., október 23., november 1.) a temetőben nem dolgozhatnak, továbbá munkájukkal semmilyen más esetben nem zavarhatják a búcsúztatási és temetési szertartásokat.
(3) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát ott megkezdeni csak bejelentés után szabad. Az építési hulladékot annak keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.
(4) Az építésnél felhasznált ömlesztett anyagot (pl. beton) úgy kell elhelyezni, illetve felhasználni, hogy az a földdel közvetlenül ne érintkezhessen (pl. vaslemezen vagy keverőgépben).
(5) A temetőbe munkagéppel behajtani, és ott közlekedni tilos, ez a tiltás nem vonatkozik az engedélyezett munkálatokat végzőkre.
(6) A temetőben a sírhelyek, sírbolt helyek, urnatemető helyek bekerítése tilos.
IV. A temetési helyek
6. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az üzemeltető jelöli ki.
(2) A sírboltok, a gyermek, a kettős és az urnasírhelyek számára az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni.
(3) A temetési helyek nyilvántartását üzemeltető a Ttv. 18.§-a alapján vezeti.
   (4)
 A temetőben lévő sírhelyek méretei
 egy személyes
 kettő személyes

 a)
 Felnőtt sírhely:
 2,50 m hosszú,
 2,50 m hosszú,



 2,00 m mély,
 2,00 m mély,



 1,50 m széles.
 2,50 m széles.

 b)
 Gyermek sírhely
 1,30 m hosszú,




 2,00 m mély,




 1,00 m széles


 c)
 Urna földbe temetésénél:
 0,80 m hosszú,




 1,00 m. mély,




 0,60 m széles.







 d)
 Sírboltok: méretük egyező a sírhelyek méreteivel
(5) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lennie.
(6) Mélyített felnőtt sírhelybe (220 cm) tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsó temethető.
(7) Felnőtt sírhelybe koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 2 urna helyezhető el.
(8) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely táblákban, folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

V. Záró rendelkezések

7.§. Jelen rendelet 2009. január 1-én lép hatályba.


Drávaszabolcs, 2008. november 25.







 Baráth Attiláné
 Dr. Kovács Julianna
 polgármester
 körjegyző









Kihirdetve: 2008. november 26.
dr. Kovács Julianna

körjegyző


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése