2014. június 26., csütörtök

KÖZMŰVELŐDÉS


DRÁVASZABOLCS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

11/2001. (IV. 25.). Kt. számú

ŐNKOKIVIÁNYZATI RENDELETE

a Közművelődésről

A Drávaszabolcsi Önkormányzat Képviselő-testülete az 1997. évi CXL. törvény a kulturális  javak védelméről és muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a  közművelődésről szóló törvény 77. §. alapján a közművelődésről az alábbi rendeletet alkotja.


1.§.
A rendelet hatálya

A rendelet hatálya kiterjed Drávaszabolcs Község Önkormányzata közigazgatási területén  lévő közművelődési intézményekre.

2.§.

A közművelődési rendelet kiemelt céljai
- A közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,
- A lakosság élet- és munkaképességének növelése, válságkezelési technikáinak fejlesztése,  - A munkanélküliség csökkentéséhez felnőttoktatási és az iskolai képzést kiegészítő,  képességfejlesztő lehetőségek biztosítása, a humánerőforrás fejlesztése,
- A település hagyományainak ápolása, a helytörténeti, honismereti mozgalom fejlesztése,  népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívása, működtetése, a  lokálpatriotizmus, a „gazdatudat", a helyi értékek védelmének erősítése, a település-,  környezetvédő, természetbarát közösségek szervezése, támogatása, helyi alapítványok,  kitüntetések, díjak alapítása,
- Az etnikai, a kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, gazdagítása, a kisebbségek  hagyományainak gondozása, fejlesztése,
- Az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési lehetőségeinek,  közösségi életének támogatása, az életkori csoportok kulturális kapcsolatainak gazdagítása  - Az élet minőségének, az ünnep örömeinek gazdagítása, amatőr művészeti körök,
műhelyek, alkotótáborok létesítése, segítése, kiemelkedő tehetségű helyi alkotók szakmai  támogatása, a rekreáció vonzó lehetőségének megteremtése, szórakozási és közösségi  igényekhez lehetőség biztosítása,
- A település, a régió természeti, környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté  tétele, találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése,
- A helyi kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése.

3.§.
A település közművelődési feladatainak meghatározása

a./ Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget  és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek, népfőiskolák megteremtése.
- A helyi lakosság élet- és munkaképességének növelése érdekében a munkanélküliek  számára átképzéshez, szakmaszerzéshez, szakképző tanfolyam, bemutató, akció  szervezése,
- A mentális kultúrát, önismeretet fejlesztő alkalmak, tanfolyam, tábor szervezése,  bemutatók, konzultációk, fórumok kínálata, természetbarát, környezetvédő közösség  életre hívása, népszerűsítése, segítése.
b./ A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása,  megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása.
- A település, a régió természeti, környezeti, kulturális, közösségi értékeinek és azok  állapotának, adottságainak közismertté tétele, a helyi tudás, lokálpatriotizmus, a  „gazdatudat" erősítése érdekében, helyi információk cseréje, a helyi értékeket védő,  gazdagító összefogások ösztönzése, hatékonyságának segítése, helytörténeti,  településismertető kiállítás, helyi ünnepi alkalmak biztosítása, műsorok, bemutatók,  találkozók, ötletbörzék, fesztiválok, tudományos emlékülések, versenyek, vetélkedők  szervezése.
- A közösségi emlékezet gazdagításához a kulturális élet eseményeiről dokumentumok  gyűjtése, őrzése, közismertté tétele, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei,  kiemelkedő személyiségei tevékenységének méltatása, tekintélyének ismertté tétele,  szerepük növelése.
c./ Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek  megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása.
- A helyi kultúra minőségének gazdagításához, az ünnep együttes örömeihez, az esztétikai  élmények megéléséhez, az egyetemes, a nemzeti, az etnikai, a kisebbségi, az ökológiai  kultúra értékei megismerésének biztosítása, színházi elődadások, hangversenyek,  művészeti kiállítások kínálata, irodalmi estek, filmklubok, művészeti baráti körök  szervezése.
- Népdal, néptánc, hímző, tárgyalkotó, hagyományőrző közösségek életre hívása,  működtetése, segítése, találkozók, fesztiválok rendezése.
- A különböző korosztályok eltérő szórakozási és közösségi igényeihez kultúrált  lehetőségek szervezése.
d./ Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása  - Amatőr művészeti csoportok, körök, tanfolyamok, alkotóműhelyek, kézműves  tevékenységek szervezése, irodalmi, olvasó-önképző körök, alkotótáborok kínálata,
- A népművészet hagyományos tevékenységeinek gyakorlásához ének-, zene-,  táncegyüttesek szervezése, működtetése, a népi iparművészeti képességek fejlesztéséhez  tanfolyamok, körök, nyári táborok szervezése, a táborban készült művekből bemutatók,  kiállítások rendezése.
e./ A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének  segítése
- A település különböző életkorú, érték- és érdekrendszerű civil közösségeinek igény  szerinti segítése, művelődési szándékaik támogatása, településvédő, szépítő, természet-,  környezet-, érdekvédő, közéleti, helytörténeti, tudományos kör, egyesület összefogása,  számukra igény szerint fórumok, bemutató estek, közös akciók szervezése,
- A civil közösségek közismertségének gondozása, bemutatkozó fórumok, különböző  funkciójú érdekérvényesítő alkalmak, találkozók szervezése, különböző civil közösségek  között együttműködés kezdeményezése.
- Az ifjúság érdekérvényesítési, önigazgatási, művelődési kezdeményezéseinek kiemelt  gondozása, intézményi segítése,
- Helyi együttműködéshez, szolidáris szándékokhoz a közművelődési intézmény, közösség  színtér igénybevételéhez közösségenként ingyenes lehetőség biztosítása. A közösségi  akciókhoz téri, tárgyi feltételek, közismertté tételükhöz módszerek ajánlása, a civil  közösségek önigazgatását, érdekérvényesítését ösztönző képzésekről, pályázati  lehetőségekről információk kínálata.
f./ A kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése
- Tájékoztatási, együttműködési, művelődési alkalmak kialakítása, rendszeressé tétele a  helyi lakosság különböző tevékenységű, korú, nemű, kisebbségi, etnikai, nemzetiségű,  világnézetű közösségei között az oktatási, közgyűjteményi, egészségügyi, szociális,  közellátó, szolgáltató, gazdasági, a kommunikációs intézmények, szervezetek  képviselőivel találkozók szervezése.
- A közművelődés és a helyi művészeti élet mecénásaival együttműködés kialakítása.  g./ A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása feladatkörben
- A közművelődési intézményben, a közösségi színtérben a polgárok tájékozódásához,  közösségi művelődéshez, alkotó tevékenységének elősegítéséhez és rekreációjához a  célnak megfelelő, esztétikus, célszerű környezet és infrastruktúra, valamint az adott  tevékenységet segítők, animáló szakember biztosítása.
h./ Egyéb művelődési lehetőségek biztosítása feladatkörben.
- A közművelődési intézmény, közösségi színtérben sajtótermékek, könyv, zenei- és videó  dokumentumok, színház- és hangversenyjegyek, játékok árusításának segítése.  Információk gyűjtése és közismertté tétele a település oktatási, közgyűjteményi,  kisebbségi, etnikai, egyházi intézményei, civil vállalkozói által kínált művelődési  lehetőségekről.
- A lakosság különleges kulturális értékei bemutatásához, cseréjéhez évi rendszerességű  alkalmak biztosítása. A különböző művészeti ágak kulturális piacához szervezőmunka,  terek biztosítása. A település amatőr művészeti csoportjainak menedzselése, közérdekű,  közhasznú kiállítások rendezése, vándoroltatása. A helyi újság, rádió, kábeltévé
szerzőivel, szerkesztőivel kapcsolatok kiépítése. A hazai, külföldi kulturális eseményekre,  műemlékekhez, múzeumokba, színházi előadásokra, fesztiválokra turistautak  lehetőségeinek kínálata, szervezése. A helyi idegenvezetés, a helyi kulturális  nevezetességeiről. A helyi idegenvezetés, a helyi kulturális turizmus lehetőségeinek  ösztönzése. Információkínálat a gyógyturizmus lehetőségeiről.

4. §.
A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

Önálló közművelődési intézmény: művelődési ház, faluház,
Az Önkormányzati feladatot részben az Önkormányzat közművelődési intézménye látja  el.

5. §.

Az Önkormányzat közművelődési feladatainak finanszírozási formái
A rendeletalkotás lényeges kérdése az abban meghatározott feladatellátás finanszírozási  elveinek kimunkálása, annak meghatározása, hogy az Önkormányzat mely feladatokat,  milyen mértékben kíván támogatni.
Az Önkormányzati rendeletben meghatározott feladatok közül egy-egy feladatkör}  megvalósítását lehetséges: teljes mértékben támogatni (beleértve az épület fenntartási  költségeit, a szakember bérét és az adott művelődési forma közvetlen kiadásait is), részben  támogatni (pl.: a dologi kiadások vagy bérjellegű vagy a rendezvények közvetlen kiadásai  kerülnek támogatásra, stb.), önköltségesként meghatározni (a megvalósuló művelődési forma  kiadásait a bevételből kell fedezni).

6. §.
A helyi közművelődés szakemberigénye

Az Önkormányzat rendeletében meghatározott, költségvetésből finanszírozott közművelődési  feladatainak ellátását, a művelődési szolgáltatás folyamatosságát, kontrollálható  szakszerűségét az Önkormányzat által működtetett intézményben és a közművelődési  megállapodás keretében ellátott tevékenységi körökben is a művelődési és közoktatási  miniszter által rendeletben meghatározott képzettségű vezetők és szakmunkatársak  biztosíthatják. A foglalkoztathatóság mértékének meghatározásakor figyelembe kell venni a  törvény 93-94. §-ának rendelkezéseit.

7.§.
A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek.

Az Önkormányzat rendeletében meghatározott közművelődési feladatok megvalósítását  elősegíthetik, jelentősen gazdagíthatják az azonos érdekű, tevékenységű támogató, kiegészítő  partnerek, az anyagi lehetőségeket gyarapító gazdasági szervezetek.
Együttműködő partnerek: a helyi, megyei, regionális, országos kulturális, országos kulturális,  közoktatási, muzeális, művészeti intézmények, egyházak, egyesületek, alapítványok,  sportlétesítmények, gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, közigazgatási szervezetek,  magángyűjtők.

Záró rendelkezések
8. §.

(1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.
(2) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

Drávaszabolcs, 2001. április 24.




Ambach László

Dr. Tamás Gábor
polgármester

körjegyző




A rendelet kihirdetve: 2001. április 25.






Dr. Tamás Gábor


körjegyző




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése