2014. június 26., csütörtök

Házasságkötés nem hivatali helyen és időben


Önkormányzat képviselő-testületének 2/2014.(IV.11.) önkormányzati rendelete
a hivatali helységen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjának megállapításáról.

Drávaszabolcs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete  az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (továbbiakban: At.) 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján,  az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

  1. E rendelet hatálya Drávaszabolcs község közigazgatási területén lefolytatott házasságkötési és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló eljárásokra (továbbiakban együtt: anyakönyvi esemény), az eljárásban részt vevő természetes személyekre terjed ki.

2. §  (1) E rendelet alkalmazásában:
  1. hivatali helyiség: Drávaszabolcs Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Tanácskozó Terme (7851 Drávaszabolcs Köztársaság tér 1.) és Kulturház (7851 Drávaszabolcs Köztársaság tér 1.) 
  2. b) hivatali munkaidőben történő házasságkötés az, amely hétfőtől csütörtökig 7.30 - 16 óra között, pénteken 7.30 - 13.30 óra közötti időszakban kezdődik és fejeződik be.

Az engedélyezés szabályai
3. § (1) A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívül történő megtartását a jegyző engedélyezi.
(2) Az 1. Melléklet szerinti kérelmet írásban kell előterjeszteni a házasságkötésre történő bejelentkezéskor. A kérelemnek tartalmaznia kell a felek nyilatkozatát arról, hogy az At. 18. §
(3) bekezdésében foglalt feltételeket biztosítják, a kötelezettségeket vállalják.


(4) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés abban az esetben engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy  a házasságkötés ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyv és a személyes adatok védelme biztosított.

4. § (1) Rendkívüli körülmény esetén az engedély megadásakor az e rendeletben foglalt feltételek meglététől el lehet tekinteni.
(2) Rendkívüli körülménynek számít különösen valamely kérelmező közeli halállal fenyegető,
illetve ágyhoz kötött betegsége, mozgásában korlátozottsága, szabadságvesztés büntetése.


Az anyakönyvi eseményhez kapcsolódó szolgáltatások díja

5. § (1) Az anyakönyvi esemény a hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben díjmentes.
(2) A hivatali munkaidőn, illetve hivatali helyiségen kívül tartott anyakönyvi esemény  önkormányzatot megillető díjait és az anyakönyvvezető díjazását a rendelet 2. Melléklete tartalmazza.
(3) A 4. § -ban foglalt esetben az anyakönyvi esemény díjmentes.
(4) A házasságkötésért fizetendő díjat a házasságkötés kitűzött időpontja előtt legkésőbb 5 nappal kell megfizetni az Önkormányzat részére. Az anyakönyvvezető ellenőrzi a díjfizetés megtörténtét.
 (5) Amennyiben az anyakönyvi esemény létesítésére irányuló szándékukat a kérelmezők
írásban visszavonják, vagy az anyakönyvi esemény egyéb okból meghiúsul, akkor a
szolgáltatási díjat az önkormányzat 8 napon belül köteles visszafizetni.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2014. április 11. napján  lép hatályba.
(2) A 5. § (3) bekezdés rendelkezéseit e rendelet hatályba lépését megelőzően indult
eljárásokban is alkalmazni kell.
(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejüleg hatályát veszti a  hivatali helységen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról szóló 12/2011.(VI.24.) önkormányzati rendelet.


A rendeletet a Képviselő-testület 2014. április 10-i  ülésén fogadta el.



                      Baráth Attiláné  sk.                                         Ilosfai Péterné Dr. Hatvani Edit sk.
                        polgármester                                                       jegyző



  A rendelet kihirdetve: 2014. április 11.


Ilosfai Péterné Dr. Hatvani Edit sk.
 jegyző            

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése